Två andra varianter av bedrägeri

Jag har fått tips på olika varianter av bedrägeri. Det jag beskriver i den här bloggen går i korta drag ut på att man blir kontaktad tack vare att man har något till salu på Blocket. Ofta(st) får man ett sms på dålig svenska, där man ombeds att svara på engelska till en angiven mailadress.

Vid vidare kontakt vill ”köparen” till slut att du ska betala pengar för frakt eller upphämtning av varan eller något liknande. PayPal och ”shipping company” är inblandade och ”köparen” jobbar på en båt, som befinner sig i Bermuda.

Ungefär så, mindre avvikelser kan förekomma.

En annan variant av bedrägeri bedrivs via dejtingsiter. Kortfattat:

En kärleksfull person, som man flirtat med ett tag, hamnar plötsligt i knipa i det land där han befinner sig. Han behöver hjälp att få fatt i sina pengar. När det krånglar ber han dig i stället betala till honom. (sammanfattat från mitt inlägg den15 juli 2012)

En kommentar tipsar om ett forum där det finns mängder av foton, som används av bedragare. På så sätt kan man identifiera om den person man själv har kontakt med är en känd scammer eller inte. http://www.romancescam.com/

I maj 2012 skrev Aftonbladet om en annan variant, som involverar en syster. Kortfattat:

Bedrägeriet Aftonbladet beskriver går ut på att man får ett sms från ett utländskt nummer. Avsändaren påstår sig ha en syster, som är intresserad av det man har till salu på Blocket, och ber en att maila nämnda syster.

Kort efter att man mailat systern – som naturligtvis inte existerar – får man ett mail från Blocket. Tror man, vill säga, det kommer förstås inte därifrån. I mailet meddelar “Blocket” att de upptäckt att man betalat in för mycket för sin(a) annons(er). För att få tillbaka överskottet ber de en att klicka på en länk och fylla i sina kortuppgifter, så att de kan sätta tillbaka pengarna.

Allt detta är ruffel och båg! Bedragarna är ute efter dina kortuppgifter för att sedan kunna använda dem och dina pengar. (klippt från mitt inlägg den 19 maj 2012)

Länk till Aftonbladets artikel; http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14847273.ab.

 

Annonser

2 thoughts on “Två andra varianter av bedrägeri

 1. har precis bilvit kontaktad av marie klein hon ville typ köpa allt jag annonserade ut på blocket.men jag googla namnet och fick fram bedragare så nu vet jag,jag svarar inte mer på dom där mailen .m.p

 2. Mr I Seum
  Address: 42 Bentham court ecclebourne rd
  Postal Code: N1 3DE
  State: London
  Country: United Kingdom

  Har kontaktat mig nu juli 2016
  Passar väldigt bra in på temat..
  Har inte sålt min kamera till honom😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s